شبکه ی ملی اطلاعات، یک بستر ملی سخت افزاری و نرم افزاری، برای تبادل اطلاعات، به دور از هرگونه تسلط و دخالت بیگانگان است و بسیاری از نگاههای منفیِ مخاطبِ عام از این مسئله را باید در توجیه نبودن و عدم آگاهی این افراد نسبت به شبکهی ملی اطلاعات جست و جو کرد.
با توجه به اشاره ی صریح رهبر انقلاب به مسئله ی کم کاری در مسئولین در زمینه ی راه اندازی شبکه ی ملی اطلاعات در جلسه ی تصویری هیئت دولت در تاریخ (۱۳۹۹/۰۶/۰۲) ، خبرگزاری سفیر افلاک مصاحبه ای به صورت تلفنی با کارشناس و مدرس محترم سواد رسانه ای (محمد سخایی) به عمل آورده است که هم اکنون خلاصه ی متن این مصاحبه برای عزیزان آماده شده است:
⬅️ محمد سخایی؛کارشناس رسانه و مدیر مجموعه فرهنگی رسانه ای نصر در گفت و گو با سفیرافلاک پیرامون معنا ، مفهوم، چیستی و چرایی شبکه ملی اطلاعات اظهار داشت: شبکه ملی اطلاعات، که با عنوان (اینترنت ملی) شناخه میشود، یک بستر ملی سخت افزاری و نرم افزاری، برای تبادل اطلاعات، به دور از هرگونه تسلط و دخالت بیگانگان است و بسیاری از نگاههای منفیِ مخاطبِ عام از این مسئله را باید در توجیه نبودن و عدم آگاهی این افراد نسبت به شبکهی ملی اطلاعات جست و جو کرد.
◀️ وی افزود: امروزه ما با نداشتن اینترنت ملی، مجبوریم حتی برای ارسال یک ایمیل ساده بین دو کاربر در کشور خودمان، سری هم به NSA و مرکز شنود ایالات متحده امریکا بزنیم و مورد شنود آنها قرار بگیریم. در واقع در اینجا دو فرآیند آپلود و دانلود توسطِ فرستنده و گیرنده انجام میشوند و پیام ارسال شده توسط مرکط آمریکا رصد شود؛البته همین فرآیند چند مرحله ای ، علی رغم غیر معقول بودنِ آن، طول مسافت را هم زیاد میکند که همین مسئله نیز باعث کاهش سرعت و از طرفی خریداری پهنای باند بیشتر و در نهایت افزایش هزینه ها می شود.
◀️ سخایی با اشاره به این که نداشتن اینترنت ملی، وب اپلیکیشن های متصل به شاهراه بین المللی اطلاعات کشور را در معرض تهدید و تحریم دشمنان قرارمی دهد عنوان کرد: این قبیل تهدیدها می توانند به یکباره ساختار شبکه اینترنت کشور، تراکنش های بانکی و اداری و برنامه های دولت الکترونیک را مختل کند؛ لذا اگر فرآیندهای نرم افزاری ،سخت افزاری در بستر شبکهی ملی اطلاعات صورت بگیرد ، ساختارهای در کشور، که در حوزه تبادل اطلاعات گنجانده می شوند از داخل کشور مدیریت خواهند شد. البته این مسئله تنها مختص به ما نیست و بسیاری از کشورها از جمله روسیه ، ایالات متحده ، ژاپن و کره مدت هاست از اینترنت ملی برخوردار هستند.
⬅️ سخایی با اشاره به این که نداشتن اینترنت ملی، وب اپلیکیشن های متصل به شاهراه بین المللی اطلاعات کشور را در معرض تهدید و تحریم دشمنان قرارمی دهد عنوان کرد: این قبیل تهدیدها می توانند به یکباره ساختار شبکه اینترنت کشور، تراکنش های بانکی و اداری و برنامه های دولت الکترونیک را مختل کند؛ لذا اگر فرآیندهای نرم افزاری ،سخت افزاری در بستر شبکهی ملی اطلاعات صورت بگیرد ، ساختارهای در کشور، که در حوزه تبادل اطلاعات گنجانده می شوند از داخل کشور مدیریت خواهند شد. البته این مسئله تنها مختص به ما نیست و بسیاری از کشورها از جمله روسیه ، ایالات متحده ، ژاپن و کره مدت هاست از اینترنت ملی برخوردار هستند.
◀️ مدرس رسانه با اشاره به گلایه رهبری از عدم اجرای شبکه ملی اطلاعات بیان کرد: در سند چشم انداز توسعهی ۲۰ سالهی ایران، که از سال ۸۴ و در قالب چهار برنامهی توسعه پنج ساله تنظیم شده است، شبکهی ملی اطلاعات اساسی و مهم شمرده شده است و در برنامهی پنجم توسعه نیز از آن یک تعریف ارائه شده که حدود و صغور آن را مشخص میکند.
◀️ مدیر مجموعه رسانه ای نصر تصریح کرد: رهبر انقلاب سال ۱۳۹۰ فرمان تشکیل شورای عالی فضای مجازی را صدر کردهاند، اما در طی ۹ سال تاکنون همچنان این مسئله در کشور ما مظلوم است و مسئولین مرتبط با این مسئله یا از اهمیت این موضوع اگاه نیستند، یا آگاهند و عامدانه قدمی برنمیدارند که البته نظر ما هم همین است.
◀️ سخایی تأکید کرد: شبکهی ملی اطلاعات از نظر درجهی اهمیت در لایهی راهبردی و استراتژیک قرار دارد که در واقع اوج اهمیت آن را میرساند. یکی از حهات اهمیتِ شبکهی ملی اطلاعات این است که این مسئله با مقولهی امنیت ملی گره خورده است؛ یعنی در حوزه راهبردی و استراتژیک اولین ارتباطِ آن با مسئلهی امنیت ملی است.
◀️ مدرس رسانه با بیان این که اگر شبکه تبادلِ اطلاعات در درون مرزها نباشد، امنیت ملی به مخاطره خواهد افتاد یاد آور شد : یکته تازی کانالی مانند آمد نیوز و سازماندهی نافرمانی های مدنی و بروز اغتشاشات و فتنهها در کشور نتیجه همین ولنگاری و افسار گسیختگی فضای مجازی در درون کشور است. اگر ما توانستیم کاربر ایرانی را از پیام رسان های خارجی خارج و به سمت شبکه های اجتماعی تولید داخلی با مدیریت سرورهای داخلی سوق دهیم، آنگاه میتوانیم امنیت ملی خود در این حوزه را حفظ نمائیم.
◀️ سخایی با اشاره به این که فراهم نبودن شبکه ملی اطلاعات کشور باهدف استقلال به عنوان یکی از سیاست های کلان کشور مغایرت دارد اذعان داشت: باید مسئولین و وزیر محترم ارتباطات به صحبت های خود در زمینه شبکه ملی اطلاعات جامه عمل بپوشانند و نگاهشان به توان داخلی و البته نیروی انسانیِ مومن و نخبهی درون کشور باشد؛ داشتن شبکه ملی و یا به اصطلاح اینترنت ملی نه تنها یک ضرورت است، بلکه یک خواسته معقول است که باید هرچه زودتر به ثمر بنشیند.
◀️ مدرس رسانه با اشاره به واژه بیگ دیتا در فضای سایبر به معنای اطلاعات کلان کشور اظهار داشت: با باز بودن فضای مجازی و ولنگاری در این زمینه، دشمنان قادر خواهند بود که اطلاعات کاربران مختلف را جمع آوری کرده، و از نظر روانشناختی و جامعه شناختی آنها را تحلیل کنند، و سپس از طریق نتایج همین تحلیلها برنامه ریزی های مختلفی را در جهتِ فریب افکار عمومی و کنترل ذهن افراد یک جامعه ، اتخاذ کنند.
◀️ سخایی با بیان اهمیتِ شبکهی ملی اطلاعات از حیثِ جنگ رسانهای افزود: در طول تاریخ بستر تقابل حق و باطل مختلف بوده است. یکی از بسترهای مهم تقابلِ میان حق و باطل در دنیای امروز فضای سایبر است؛ امروز فضای رسانههای نوین فضای جنگ و نوعی قتلگاه است. در عصر امروز به قول آلوین لوئیس تافلر پیامهای رسانهای از گلولههای مرگی جنگ بارترند. در چنین فضایی نمی شود نسبت به بستر جنگ بی تفاوت باشیم.
◀️ وی با اشاره به این که شبکه ملی اطلاعات محدودیت نیست بلکه مدیریت بسترهای اصلی با پشتیبانی مراکز داخلی است عنوان کرد: در کنار ایحاد شبکه ملی اطلاعات نباید ارتقای سطح سواد رسانه ای مردم -با هدف فریب نخوردن در عملیات روانی رسانه های دروغ پرداز دشمن- و مسئله فرهنگ سازی و عمق بخشی به بینش دینی مردم را فراموش کنیم. چرا که ایجاد محدودیتهای دیجیتال در هر صورت کافی نیست و فیلتر گذاری باید در قلب و مغزها ایجاد شود.
◀️ مدرس رسانه با اشاره به این که گام دوم انقلاب، گام جامعه سازی و تمدن سازی است تأکید کرد: وقتی ما صحبت از جامعه سازی و در پس آن تمدن سازی می کنیم، این جامعه سازی و تمدن سازی نیاز به ایجادِ بسترهای مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دارد، که همهی اینها باید ایجاد شوند. یکی از آن بسترهای مهمی که باید در جامعه امروز فراهم شود، مسئلهی زیرساختهای مستقل است، که این موضوع نیز باز بر اهمیت راه افتادنِ شبکهی ملی اطلاعات می افزاید.
◀️ وی در پایان با تأکید بر این که فضای مجازی به عنوان رسانه ای نوین وظیفه رهبری ، آموزش ، اطلاع رسانی و ارشاد افکار عمومی را برعهده دارد گفت: امروزه شبکه ملی اطلاعات، بستری پر اهمیت از حیث استراتژیک و راهبردی است، و اگر جامعه ای، ادعای تمدن سازی و جامعه سازی دارد، چارهای جز راه اندازی شبکهی ملی اطلاعات را نخواهد داشت.